Risk för skenande elpriser kommande 10-20 åren – ”Extrema mängder ny kraft behövs”

Svenska kraftnät förtydligar och varnar återigen om att de krävs en extrem utbyggnad av elproduktion i Sverige de kommande åren och att det finns stor risk för betydligt högre elpriser i framtiden. Varje år fram till 2045 krävs en utbyggnad av elproduktion motsvarande elbehovet i hela Stockholm!

”Svenska kraftnät planerar för en exceptionellt kraftig utbyggnad av stamnätet under den kommande tioårsperioden. 

– Men ska vi klara omställningen och elektrifieringen i den takt som industrin planerar för räcker inte detta. Då behövs årligen ett produktionstillskott motsvarande elförbrukningen i Stockholm från nu fram till 2045 för att täcka kommande förbrukningsökning samt för att ersätta befintlig produktion som går ur tiden, säger Daniel Gustafsson, avdelningschef Kraftsystem, Svenska kraftnät.”

Källa: Pressmeddelande från Svenska kraftnät

Vad betyder det här för mig som har solceller eller funderar på att investera i solceller?

Sannolikheten är stor att elpriserna kommer att stiga och etablera sig på en betydligt högre nivå än vad vi är vana med. Att investera i solceller är ett sätt att försäkra sig mot den risken, ju högre elpriserna blir desto bättre blir det med solceller. Vi fick en försmak på detta under förra sommaren och hösten när en kilowattimme kostade upp mot 10 kr.

Elpriserna har svängt kraftigt de senaste åren och vi märker att viljan att investera i solceller svänger nästan lika snabbt som elpriserna. Vår uppmaning till dig som funderar på att investera i solceller är att du har möjlighet att vara smart i detta och se den stora bilden. En bra byggd solcellsanläggning har en livslängd på 30 år+, om elpriserna är låga någon vecka eller månad så spelar det ingen roll för investeringens totala ekonomi.

När man tittar på den stora bilden, alltså att elbehovet i Sverige kommer att dubblas på 15-25 år samtidigt som gammal befintlig produktion ska ersättas så förstår man att det är risk/chans/sannolikt att elpriserna kommer att dra iväg rejält och att det är väldigt smart att investera i sin egen solcellsanläggning.

Skaffa solceller – kontakta oss

Hör av dig till oss så hjälper vi dig med en effektiv och problemfri solcellsanläggning med eller utan batteri. Vi bygger våra anläggningar enligt Svesol installationsstandard – en betydligt högre standard än vad lagar, regler och normer kväver, men vi gör det för att det ska hålla, vara problemfritt och säkert i minst 30 år. Just nu när de flesta tänker på julklappar och tomtar så har vi det lite lugnare och kan dessutom ge dig ett extra bra erbjudanden, så hör av dig! 🙂

 

385027426 825064649311728 5960916785083725135 n

Bild från en föreläsning om solceller och behovet av el i framtiden.

För dig som vill läsa mer:

Liknande nyheter

Intresseanmälan solceller

Rulla till toppen