Solfångare & solvärme

Svesol har jobbat med solvärme och solfångare sedan 1997. Vi är idag grossist och säljer solvärmematerial och kompletta solvärmepaket till lokala installatörer eller händiga privatpersoner som är ”självbyggare”. Läs mer nedan eller beställ material i webbshoppen.

Vad är solvärme?

Solenergi är ”grön” energiproduktion med lång livslängd och låg klimatpåverkan.

Komplett solvärmepaket

Konfigurera och beställ komplett materialpaket med vår högeffektiva solfångare Premium W att koppla mot din befintliga ackumulatortank.

Reservdelar

Beställ reservdelar till din solvärmeanläggning i vår webbshop. Kontakta oss om du inte hittar vad du söker.

Installera solfångare

Svesol är grossist av solvärmeprodukter till VVS-installatörer och händiga ”självbyggare” i hela Sverige. Vi levererar kompletta solvärmepaket och reservdelar till solvärmeanläggningar. Vi har jobbar med solvärme sedan 1997 och har lång erfarenhet av hur man bygger effektiva, problemfria och driftsäkra solvärmeanläggningar.

Kontakta lokal installatör

Börja med att kontakta en lokal VVS-installatör som kan installera din solvärmeanläggning. Den händige kan också göra hela eller delar av installation själv. Vi levererar solvärmepaket och solvärmematerial i hela Sverige.

Beställ solvärmepaket

Be sedan installatören att besöka www.svesol.se för att beställa komplett solvärmepaket med installationsanvisningar i vår webbshopp eller kontakta oss för support. 

Support

Vi har lång erfarenhet av hur man bygger driftsäkra solvärmeanläggningar. När du beställer solvärmeanläggning av oss får du våra detaljerade installationsanvisningar med leveransen. Vår supportavdelning finns tillgänglig inför och under installationen.

Vad är Solvärme?

Solfångarna värms upp av solen. När temperatursensorerna känner av att solfångarens temperatur är varmare än vattnet i ackumulatortanken startar en pump som överför värmen till tanken. Varmvattnet kan sedan användas för tappvarmvattnet och som ett tillskott för uppvärmning av bostaden.

Svesol IQ - ett smartare system

Hur mycket energi en solfångare kan ge beror till stor del på systemet den sitter i. Med våra systemkunskaper och teknik ger vi solfångarna de absolut bästa förutsättningarna för högsta energiutbyte och bästa ekonomi.

En solfångare som enligt specifikationerna har ett årligt energiutbyte  400 kWh/m² kan i ett dåligt system ge 200 kWh. Men det kan också ge 600 kWh i ett väldigt bra system. Med vår systemteknik Svesol IQ+ maximerar vi solfångarnas prestanda och våra kunders lönsamhet.

Solvärme i Sverige.

Ett vanligt villatak i Sverige tar emot ungefär sex gånger så mycket solenergi som villan förbrukar. Årsmedelvärdet för solinstrålning i Sverige är nästan lika högt som i Tyskland och centrala Europa. Sverige har bra förutsättningar för att ta tillvara på solens gratisenergi för varmatten och värme.

Ett solvärmesystem från Svesol kan ge hela behovet av varmvatten och ett tillskott till värmesystemet  i mellan fyra och åtta månader om året. Hur mycket gratis energi ett solvärmesystem ger har ett direkt samband med hur lång tid solen lyser. Det betyder att du kan få mycket solenergi från april till september och ett mindre tillskott mellan oktober och mars när solen inte visar sig lika många timmar om dagen.

För att ta tillvara på solenergi måste vi ha en förbrukning i samband med att solen lyser. Vi lagrar solens energi i en ackumulatortank ett par dagar, men vi kan inte lagra energi från sommar till vinter. Därför påverkar förbrukningen hur mycket energi solfångarna kan ge.

Våra flexibla solvärmesystem har alltid en kompletterande värmekälla, exempelvis pelletspanna, vedpanna, vattenmantlad kamin, värmepump, fjärrvärme eller elpatron. I många fall ger solvärmeanläggningen synergieffekter som ökad verkningsgrad och längre livslängd på den kompletterande energikällan, på så vis kan solvärmeanläggningen ge en större nytta än den direkta solenergin. Livslängd och avskrivningstid blir också längre för tex en pelletspanna eller värmepump om den får vila halva året när solfångarna gör jobbet.

När passar en solvärmeanläggning?

Den som har en hög och jämn energiförbrukning över hela året, eller om förbrukningen är högre på sommarhalvåret, kan spara mest. Några exempel på hushåll, fastigheter och andra anläggningar som kan spara väldigt mycket köpt energi eller tid/arbete med solfångare är:

  • Vedeldare som redan har ackumulatortank och vill slippa elda på sommaren
  • Stora familjer med många personer i hushållet  
  • Hus med kall och fuktig källare med värmebehov även på sommaren  
  • Villor och fastigheter med swimmingpool  
  • Campingplatser
  • Gästhamnar  
  • Idrottsanläggningar  
  • Restauranger, speciellt sommarrestauranger  
  • Hotell  
  • Verksamheter med stor varmvattenförbrukning, t.ex. tvätterier, biltvättar. 

Har du frågor?

Kontakta oss och ställ dina frågor direkt till oss. Vi har över 25 års erfarenhet av solvärme!

Svesol Lorenzo Contact

Våra produkter

Nedan finner du ett urval av de produkter vi jobbar med. Vi vill säkerställa att våra kunder får produkter av hög kvalitét och lång livslängd. Tveka inte på att ringa oss och diskutera vad som kan passa just dig. 

Besök webbshoppen för mer information om våra kompletta solvärmepaket och reservdelar.

Svesols gamla kontor i Djurmo i Dalarna. Vi har nu flyttat till större lokaler i Borlänge.

Solfångare - Svesol Premium W

Svesol Premium W är en av de mest effektiva och hållbara solfångarna på marknaden med AR-glas och prestanda av högsta klass. Den ger mycket energi för pengarna, är enkel att montera och har en hållbar konstruktion. Solfångaren är byggd av robusta material som passar för alla typer av applikationer såsom värme, varmvatten och kombinationssystem.

Produktspecifikation
Levererad energikapacitet: 1195 kWh/år per modul
Prestanda per aperturyta: 506 kWh/ (m2*år) vid 50°C absorbatortemperatur
Absorbator material: Aluminium med högselektiv ytbehandling
Absorbator utformning: I ett stycke (helplåt)
Rör: 2×6 parallella 8 mm koppar
Exponerad absorbatoryta: 2,36 m2
Glas: Högtransmisionsglas, med antireflexbehandling (AR)
Lådkonstruktion: Helt i aluminium
Sidostycken: Formpressad aluminium
Baksida: Aluminiumplåt
Yttermått: 2151*1215*110 mm
Vikt: 48 kg
Vätskevolym: 1.6 liter
Isolering: 60 mm bak, 20 mm kant, mineralull (lågemissionstyp)
Monteringssätt: Fristående eller ovanpåliggande, ”landscape”/liggande
Montagesats: Som tillbehör
Typgodkännande: Solarkeymärkt 011-7S481 F
Tilverkarens beteckning: EURO L20 AR black 03/19
Garanti: 10 års funktionsgaranti

Solfångare Svesol Premium
Rulla till toppen