Guide & intresseanmälan för köp av solcellsanläggning - steg 1 av 3

Hej!

Vi är glada att du är intresserad av solceller, det är en del av lösningen på energifrågan, miljöutmaningen och din privatekonomi. Vi kommer här att guida dig vidare i några steg. Vi börjar med lite grundläggande information och kontrollfrågor, du kommer sedan att få möjlighet att se exempel på myckelfärdiga solcellsanläggningar med prisindikationer. Om du sedan känner dig redo kan du gå vidare med projektering och beställning eller så kan du skicka in dina frågor till oss och be att bli uppringd.  Längst ner på varje sida klickar du dig vidare till nästa steg.

Ok, nu kör vi! 👍

1. Har du ett soligt tak?

Ett soligt tak med plats för solceller i riktning någonstans mellan öst och väst är bra! Rakt mot söder ger mest energi (kilowattimmar, kWh), men ett soligt läge mot öst eller väst kan ge lite mer betalt för varje kilowattimme. Den enkla tumregeln är att om solen lyser på taket större delen av dagarna under sommarhalvåret så har du förmodligen bra förutsättningar! 🌞  

Minsta anläggning vi rekommenderar är 10 paneler (motsvarande ca 4 kW). För 10 paneler behövs minst följande takyta, till exempel:

  • 6,5 x 3,9 meter (bredd x djup) för 2 rader med 5 paneler
  • 12 x 2,15 meter för 1 rad med 10 paneler

2. Hur gammalt är ditt tak?

En bra utförd solcellsinstallation ska hålla i 30 år eller mer, det är därför viktigt att ditt tak är friskt för att klara 30 år utan risk för problem. Skicket på tak av olika typer och åldrar är väldigt individuellt, här är några tumregler för tak med takpannor:
  • 10 år gammalt tak – inga problem
  • 20 år – kontrollera taket så att undertak och pannor är i bra skick – om det ser det bra ut, kör!
  • 30 år – det är en chansning att montera solceller på så pass gamla tak, vi rekommenderar takbyte och solcellsinstallation samtidigt 
  • 40 år eller äldre – montera inte solceller, gör takbyte och solcellsinstallation samtidigt
Är du osäker så rekommenderar vi dig att kontrollera ditt tak noggrant, även om tex takpannor ser friska ut är det viktigt att undertaket är i bra skick. Om du fortfarande är osäker rekommenderar vi dig att hellre göra takbyte samtidigt som du installerar solceller än att chansa. Det blir totalt sett mer ekonomiskt och säkrare för dig och ditt hus att göra allt i samma veva jämfört med att göra det var för sig. Om du har ett tak med takpannor är det bra att ha reservpannor tillhands när vi monterar solcellerna, om en panna spricker under installationen så byter vi ut den.

Svesol samarbetar med Rustabo för takbyte med solceller. I nästa steg kan du välja att göra intresseanmälan för takbyte med solceller, fortsätt nedåt.
 

3. Ska du installera i vårt område?

Svesol utgår från Djurmo som ligger mellan Borlänge och Leksand i hjärtat av Dalarna. Vi säljer och installerar nyckelfärdiga nätanslutna solcellsanläggningar i vårt närområde, inom ungefär 10 mils radie från Djurmo/Borlänge (tex Orsa, Mora, Vansbro, Ludvika, Smedjebacken, Avesta, Hedemora, Hofors, Falun, Borlänge, Leksand, Rättvik, Gagnef mfl ställen). Vi projekterar och installerar anläggningar för villor och större objekt, till exempel flerbostadshus, lantbruk och större anläggningar till industrier och företag. Vi gör inte solcellsanläggningar som inte är nätanslutna, till exempel till sommarstugor.

4. Viktigt att tänka på när du ska investera i solceller

Vi är i en bransch som växer snabbt och det pratas mycket om kilowatt, olika tekniska funktioner och såklart priset. Det är inte oviktiga saker, men med våra 25 år i solenergibranschen vet vi att det absolut viktigaste är det som görs på ditt tak – installationen och montagesystemet. Att skaffa solceller är en långsiktig investering och för att den ska bli bästa möjliga ur både ett ekonomiskt och säkerhetsmässigt perspektiv så ska installationen göras med ett robust montagesystem som är anpassat för ditt tak, det ska göras noggrant och det ska göras av väl utbildade installatörer och montörer. En solcellsanläggning som håller i 30 år blir mycket mer ekonomisk och trygg än en som får problem efter 10, 15 eller 20 år. Man ska inte pruta på kvaliteten på installation och montage. Lita på oss, vi har monterat solenergi på tak sedan 1997. Långsiktighet lönar sig, framförallt på taket till ditt hus.


Svensk takstandard skiljer sig en hel del från europeisk och tysk takstandard där många montagesystem kommer ifrån. Svesols montagesystem är skapat för svensk takstandard och är väl beprövat. Det kostar lite mer än många andra montagesystem, men vi vet att det är värt det. Det ska hålla utan problem i 30 år eller mer. Vi har levererat och installerat tusentals anläggningar med detta system sedan 2005 utan spruckna takpannor, läckage eller andra problem.

Många försäkringsbolag rekommenderar att man anlitar en oberoende certifierad besiktningsman som kontrollerar din anläggning efter installationen, något som vi också uppmuntrar. 

Scroll to Top