Support solceller - vanliga frågor & svar

Vanliga frågor & svar för dig som har en solcellsanläggning från Svesol. Om du inte hittar svaret på din fråga nedan, skicka din fråga till oss här.

Innehåll

Jag kan inte se min solcellsanläggning i appen, vad ska jag göra?

Om växelriktaren är offline och du inte kan se statistik från din solcellsanläggning i appen beror det oftast på ditt lokala nätverket/växelriktarens internetuppkoppling. Felsökningen nedan gäller om du har växelriktaren uppkopplad trådlöst via wifi. Steg 1 eller 2 nedan löser problemet i 9 av 10 fall:

1. Kontrollera först att det finns stabil wifi-täckning vid växelriktaren med tex mobilen. Om det inte finns wifi-täckning så är det något problem med ditt wifi-nätverk. 

2. Starta om lokala nätverket genom att stänga av din nätverksrouter, vänta 1 minut, slå sedan på den. Vänta sedan ~1 minut på att växelriktaren ska koppla upp sig. Om du har accespunkter, räckviddsförlängare eller liknande, starta om dem också. Om växelriktaren inte kopplar upp sig inom 5 minuter, gå till steg 3.

3. Starta om växelriktaren genom att först slå av AC-brytaren (strömbrytaren som sitter mellan växelriktare och elcentral/mätarskåp). Slå sedan av DC-brytaren (vanligtvis ett vred på undersidan av växelriktare). Vänta 1 minut, slå sedan på anläggningen igen, börja med DC-brytaren och sedan AC-brytaren. Vid uppstart kan växelriktaren blinka och låta under ett par minuter, vänta tills växelriktaren är klar. Kontrollera sedan att anläggningen är online i appen.

4. Kontakta oss på www.svesol.se/support (eller telefon 0241 101 11). Vi kan se status på din växelriktare på distans och hjälpa till med felsökning.

Jag har bytt wifi-router, hur kopplar jag upp växelriktaren mot det nya wifi-nätverket?

Om du byter namn eller lösenord på wifi-nätverk behöver du uppdatera växelriktaren. Välj den växelriktare du har nedan och följ instruktionerna.

Fronius SYMO SnapINverter (ej hybrid):

 1. Aktivera växelriktarens wifi access point genom att klicka dig fram i menyn till Setup/Activate wifi access point på displayen med växelriktarens knappar.
 2. När du har aktiverat växelriktarens wifi ska du ansluta en dator (eller annan enhet, tex surfplatta eller telefon) mot wifinät ”Fronius 240.xxxxx”, ange lösenord ”12345678”. Nu har du kopplat datorn mot växelriktarens wifi/access point. Om du gör detta från en mobiltelefon kan det vara smart att stänga av mobildata innan du börjar (för att slippa att telefonen eventuellt hoppar till mobiluppkopplingen istället för wifi när den märker att det inte finns någon internetuppkoppling när vi är kopplade mot växelriktaren).
 3. Öppna en webbläsare (tex Chrome eller Edge) och skriv in 192.168.250.181 i fältet för webbadresser. Nu visas datamanagerns/växelriktarens startsida där vi ska uppdatera växelriktarens inställningar för nätverk/wifi.

Instruktionsvideo steg för steg (engelska)

Fronius Gen24 (hybrid):

Tillvägagångssättet för Fronius Gen24 liknar Fronius SYMO SnapINverter ovan, men det krävs ett kundlösenord och det ser grafisk lite annorlunda ut. Om du inte har lösenordet sparat, kontakta oss så får du det av oss.

Instruktionsvideo steg för steg (svensk text).

Solplanet:

 1. Stå i närheten av växelriktaren med din telefon och starta Solplanet-appen.
 2. Klicka på plustecknet nere i högra hörnet på första skärmen i Solplanet-appen
 3. Välj “configure parameters”, följ sedan instruktionerna att skanna QR-koden på dongeln (“stickan” under växelriktaren).
 4. Välj “point-to-point”. Nu ansluter telefonen direkt mot växelriktaren.
 5. När du ser config parameters, klicka på fliken “network”.
 6. Om växelriktaren har kontakt med nätverket ser du det, om den inte har kontakt står det “Disconnected from network”, klicka då på “Network configuration” och kontrollera så att växelriktaren hittar ditt wifi-nätverk. Välj ditt wifi-nätverk och knappa in lösenordet till wifi-nätverket. Klicka på ögat så att du ser att du skriver rätt lösenord innnan du klickar ok.
 7. Nu är det klart och växelriktaren kopplar upp sig på nätverket. Den blåa lampan på dongeln kommer att blinka när den ansluter, när den blåa lampan lyser med fast sken har den kontakt med nätverket. Det kan ta någon minut innan det är klart. När den blåa lampan lyser med fast sken kan du knappa dig tillbaka till startsidan av Solplanet-appen. Där ska din anläggning dyka upp med en grön symbol som visar att den är online, det kan ta ytterligare någon minut innan den syns i Solplanet-appen. Klart!

Behövs något underhåll eller service av min solcellsanläggning?

En solcellsanläggning är väldigt driftsäker och sköter sig nästan helt själv, men några saker är bra att göra:

 • Kolla så att anläggningen producerar som den ska med jämna mellanrum
  Du kan kolla det i appen i telefonen eller på växelriktarens display/lampor (i värsta fall kan man också kolla det på elräkningen varje månad).
 • Se till så att växelriktaren är fri från damm och har gott om luft runt sig
  Om den blir dammig, torka av den med en lätt fuktad trasa och dammsug runt den. När växelriktaren jobbar som mest under soliga sommardagar är det viktigt att luftflödet runt den inte är hindrat av damm, skräp eller andra prylar för att den inte ska riskera att bli överhettad. Bygg inga hyllor, klädkrokar eller liknande som riskerar att försämra luftflödet runt växelriktaren.
 • Inspektera taket efter vintern
  Det är en god vana att kolla till taket efter vintern, kolla då samtidigt till solpanelerna.

Snö på solcellerna – ska jag skotta av solcellerna?

Nej, du sk inte skotta av snön. På lutande tak rasar snön oftast av vid nästa töväder.

Riskerna med att klättra på tak och ta bort snön är för stora i förhållande till vad man kan tjäna på det. Du kan också riskera att skada panelerna. Använda aldrig några hårda redskap mot panelerna. Lägg inte din vikt mot panelerna.

Pollen på solcellerna – ska jag tvätta av solcellerna?

På våren kan det komma pollen på solcellerna, men det är inget du ska bry dig om. Pollen påverkar produktionen från solcellerna mycket mindre än man kan tro och det försvinner vid nästa regnväder.

Du ska absolut inte spola vatten på solcellerna. Kallt vatten på varma solceller riskerar att spräcka dem. Läs mer om pollen på solcellerna här.

Fågelskit på solcellerna – ska jag tvätta solcellerna?

Nej, regnet löser det själv. Fågelbajs fastnar generellt inte på solceller.

Vi rekommenderar inte att klättra på tak och tvätta paneler, men om ändå tänker göra det så använd en mjuk trasa som inte repar och tvätta rent med regnvatten en regnig dag så slipper du riskera att få kalk från kranvattnet på panelerna.

Vad betyder lamporna på min växelriktare från Solplanet?

GALLERY SOLPLANET ASW 3 20 LT G2 Pro front view

 • ”Solar” – om lampen lyser med fast sken arbetar växelriktaren som den ska. När växelriktaren befinner sig i standby-tillstånd för självkontroll blinkar den vita lampan (tex vid soluppgång eller skymning). I läget “fel” är lampan släckt.
 • ”COM” – när växelriktaren kommunicerar normalt med andra enheter blinkar den vita lampan.  Om kommunikationen är onormal eller inte är ansluten är lampan släckt.
 • Varningstriangel/felindikator – lampan lyser om växelriktaren inte fungerar som den ska eller om den inte kan ansluta till elnätet. När det inte är något fel är lampan släckt.

Observera att när solpanelerna inte producerar någon el under en längre tid går växelriktaren ner i viloläge och samtliga lampor på växelriktaren släcks. Det händer tex på natten eller på vintern om panelerna är täckta med mycket snö.

Dongel/nätverkssticka (grejen som sticker ut under växelriktaren, ej med på bilden ovan):

 • Grön led indikerar att dongeln har kontakt med växelriktaren
 • Blå led: fast lysande blå led indikerar kontakt med wifi/nätverk
  Blinkande blå indikerar att den inte får kontakt med wifi/nätverk, vanliga felorsaker:
  • Fel i router/nätverket (starta om routern)
  • Svag signal/dålig räckvidd på wifi
  • Fel lösenord
  • Försöker ansluta till 5 GHz nätverk, växelriktaren måste ha 2,4 GHz-nätverk

Jag får ett felmeddelande om för hög spänning på nätet (AC overvoltage), vad ska jag göra?

Växelriktaren slår av om spänningen på elnätet (AC) blir för hög. Det är ditt elnätsbolag som ansvarar för detta, gör ett spänningsklagomål till elnätsbolaget så att de kan lösa det.

Det finns några olika inställningar man kan göra för att undvika att växelriktaren slår av och på om man drabbas av detta problem. Registrera ett supportärende här så kan vi hjälpa dig med det under tiden som elnätsbolaget fixar elnätet.

Jag har sålt eller köpt ett hus med en solcellsanläggning från Svesol, hur ska jag få ägarskap av anläggningen?

Det löser du enkelt via växelriktartillverkarnas webbsidor.

Fronius:
1. Nya ägaren skapar ett konto med sin e-postadress på www.solarweb.com
2. Gamla ägaren loggar in på www.solarweb.com, klickar på sin anläggning, väljer ”inställningar” och ”ägarbyte”. Ange nya ägarens e-postadress.

Solplanet:
1. Nya ägaren laddar ner appen ”Solplanet”, skapa ett konto med e-postdress och/eller telefonnummer.
2. Gamla ägaren startar appen ”Solplanet”, klickar på sin anläggning, klickar på de delningssymbolen uppe till höger, klicka på ”+” uppe i höger hörn. Ange telefonnummer eller e-postadress som den nya ägaren registrerade sitt konto med. Nu har den nya ägaren tillgång till anläggningen.
3. För att den nya husägaren ska stå som ägare till solcellsanläggning behöver ni kontakta oss. Registrera ett supportärende här och ange anläggningens namn (vanligtvis gatuadressen) och den nya ägarens e-post och/eller telefonnummer som den registrerade kontot med. Vi kommer att ringa upp dig och ställa några kontrollfrågor innan vi genomför ägarbytet.

Jag har en anläggning på 10 kW men den kommer ”bara” upp i 8,5 kW en perfekt solig dag, är något fel?

Förutsättningar: 10 kW solpaneler på taket och 10 kW växelriktare.

Nej, det är normalt. Den installerade effekten solceller på taket (kWp, kilowatt peak) är en teoretisk effekt som väldigt sällan uppnås i praktiken, men det kan inträffa väldigt korta stunder.

Det beror på att solpanelernas effekt är angivna enligt STC (standard test conditions) vilket är 1000 watt solinstrålning per kvadratmeter och 25 grader paneltemperatur. När en solpanel blir varm går effekten ner lite grann. När solen ligger på perfekt en klarblå dag blir panelerna varmare än 25 grader och toppeffekten blir därför lägre i praktiken.

Det vanliga är att toppeffekten en perfekt solig dag när panelerna träffas i perfekt vinkel (solhöjd och väderstreck) är runt 85 procent av den teoretiska toppeffekten.

Det här är också anledningen att man kan dimensionera växelriktare ~10% lägre än solpanelernas teoretiska effekt. Generellt har växelriktarna lite högre verkningsgrad när de jobbar mellan 50 och 100% av sin kapacitet, så även om en växelriktare ”klipper” produktionen några få minuter per år så kan en mindre växelriktare ge mer på årsbasis tack vare något högre verkningsgrad 99,9% av tiden. Vi pratar dock om väldigt små skillnader.

Om det är mulet och panelerna är i skugga och solen plötsligt får en lucka när den står i perfekt läge rakt mot solpanelerna i både höjd och väderstreck kan de under en kort stund ge över 90 procent. Molnkantseffekten kan då också inträffa vilket kan göra så att man får ut över 90%, molnkantseffekten betyder att panelerna dels får det direkta ljuset från solen men också indirekt ljus från solen via ljusa moln runt om. 

Det är med andra ord normalt att inte komma upp i max teoretisk effekt och det är inget konstigt, det räknar vi med när vi gör produktionsberäkningar för hela året. Man kan jämföra det lite med förbrukningen för bilar, angiven effekt är en siffra man kan ha för att jämföra olika bilars  förbrukning (solpanelers effekt) men i verkligheten drar en bil lite mer (och i praktiken är solpanelernas maxeffekt oftast lägre).

Om du vill kontrollera så att din anläggning producerar som den ska över tid bör man göra en produktionsberäkning (tex via PVGIS) och sedan jämföra den med en referensanläggning under samma tid i ungefär samma område (för att undvika väderskillnader). Kom ihåg att här påverkar även lokala förhållanden, tex skuggning från träd eller om man har en hög eller låg horisont. Kontakta oss genom att registrera ett supportärende om du vill ha hjälp med det.

Behöver jag göra någonting med min solcellsanläggning när åskan går?

Nej, vår rekommendation är att inte göra någonting just när åskan går. Du har inte större risk att drabbat av åsknedslag om du har solcellspaneler på taket jämfört med om du inte skulle ha det. Solpanelerna är inga ”åskmagneter”. 

Men en rekommendation från oss och många försäkringsbolag är att montera överspänningsskydd i elmätarskåpet på inkommande elledning till huset om man inte redan har det. Då skyddar du allt som är anslutet till eluttagen i hela huset. Dalarnas försäkringsbolag (LF Dalarnas) ger ett säkerhetsbidrag som täcker större delen av kostnaden för installation av överspänningsskydd till sina kunder.

Om du inte har överspänningsskydd på inkommande elledning och vill vara extra försiktig och skydda växelriktaren mot eventuell överspänning via elnätet så kan du slå av strömbrytaren mellan växelriktaren och elcentralen när åskan går. Du kan också slå av DC-brytaren (oftast ett vred under växelriktaren), det är viktigt att du alltid slår av AC-brytaren före DC-brytaren.

Våra växelriktare från Solplanet har överspänningsskydd för AC- (växelströmmen i huset) och DC-sidan (likströmmen från solpanelerna) inbyggda, men vi rekommenderar ändå att man installerar ett överspänningsskydd i mätarskåpet på inkommande elledning.

Jag har en solcellsanläggning med batteri. Behöver jag göra några inställningar?

På sommarhalvåret behöver du inte göra några inställningar, men det är fördelaktigt att optimera inställningarna.

Inför vinterhalvåret när solcellerna inte räcker till för att ladda upp batteriet regelbundet behöver du göra en inställning så att batteriet laddas upp från elnätet på natten.

Grundinställningen på alla hybridväxelriktare vi säljer är att batteriet används för att lagra egen solel när solcellerna producerar mer än vad som går åt i huset. Den elen används sedan när huset drar mer än vad solen producerar. Dessa inställningar gäller hela dygnet.

Vinterinställning
När solen inte längre räcker till för att ladda upp batteriet regelbundet (inträffar vanligtvis oktober/november till februari/mars) ska batteriet ställas in så att det laddas upp under nattens billiga timmar.

Optimera inställningar för rörligt elpris och användning av egenproducerad el på de dyraste timmarna på dygnet
El är på veckodagar generellt dyrast på morgonen/förmiddagen och eftermiddag kväll. På helgerna är skillnaderna över dygnet mindre. Du kan optimera din anläggning så att du använder din egenproducerade solel just de timmarna i större utsträckning. Det kan göras på flera olika sätt, här är ett förslag

Optimering
Ställ in batteriet så att det laddar ur till huset endast under de dyraste timmarna på dygnet, tex klockan 07-11 och 16-20 på vardagar. Övrig tid tas el till huset från elnätet. Genom denna inställning minskar vi inköpen av el för just dessa dyra timmar.

På helgerna har vi generellt inte samma elpristoppar på morgon/fm och em/kväll som på vardagar, så under helgerna låter vi batteriet stå i självkonsumtionsläge (grundinställningen) hela dygnet.

Generellt om optimering
Eftersom förutsättningarna med till exempel husets elförbrukning, solcellsanläggningens effekt, batteriets kapacitet och vädret är olika på olika anläggningar och tidpunkter behöver man själv lära känna sin anläggning och elförbrukning för att optimera sina inställningar.

Det går också att optimera för andra ändamål, tex att kapa effekttoppar (intressant om man tex har effekttaxa från sitt elnätsbolag).

Hur dessa inställningar görs varierar på olika fabrikat av växelriktare. Kontakta oss om du behöver hjälp, vi har skrivit förenklade guider för de flesta växelriktarfabrikat vi har sålt.

Rulla till toppen