Guide & intresseanmälan inför köp av solceller i Dalarna - steg 1 av 2

Hej!

Finns du i Dalarna och funderar på att köpa solceller? Vi är glada att du är intresserad, solceller är en del av lösningen på energifrågan, miljöutmaningen och din privatekonomi. Vi börjar med lite grundläggande information och kontrollfrågor innan du fyller i dina kontaktuppgifter och skicka dem till oss. Vi ringer sedan upp dig för att reda ut eventuella frågor och bokar in ett besök för att ge dig ett förslag på solcellsanläggning.

Ok, nu kör vi! 👍

1. Har du ett soligt tak?

Ett soligt tak i riktning någonstans mellan öst och väst är bra! Rakt mot söder ger mest energi (kilowattimmar, kWh), men ett soligt läge mot öst eller väst ger lite mer betalt för varje kilowattimme. Att installera solceller både mot öst och väst är också ett bra alternativ, då kan man själv använda en större del av elen som solcellerna ger. Den enkla tumregeln är att om solen lyser på taket större delen av dagarna under sommarhalvåret så har du bra förutsättningar! 🌞  

2. Hur gammalt är ditt tak?

En bra utförd solcellsinstallation ska hålla i 30 år eller mer, det är därför viktigt att ditt tak är friskt för att klara 30 år utan risk för problem. Skicket på tak av olika typer och åldrar är väldigt individuellt, här är några tumregler för tak med takpannor:
 • 10 år gammalt tak – inga problem
 • 20 år – kontrollera taket så att undertak och pannor är i bra skick – om det ser det bra ut, kör!
 • 30 år – det är en chansning att montera solceller på så pass gamla tak, vi rekommenderar takbyte och solcellsinstallation samtidigt 
 • 40 år eller äldre – montera inte solceller, gör takbyte och solcellsinstallation samtidigt
Äldre plåttak ger generellt bättre förutsättningar för solceller än tak med pannor. Är du osäker så rekommenderar vi dig att kontrollera ditt tak noggrant, även om tex takpannor ser friska ut är det viktigt att undertaket är i bra skick. Om du fortfarande är osäker rekommenderar vi dig att hellre göra takbyte samtidigt som du installerar solceller än att chansa. Det blir totalt sett mer ekonomiskt och säkrare för dig och ditt hus att göra allt i samma veva jämfört med att göra det var för sig. Om du har ett tak med takpannor är det bra att ha reservpannor tillhands när vi monterar solcellerna, om en panna spricker under installationen så byter vi ut den.
 

3. Ska du installera i vårt område? Borlänge, Falun, Orsa, Mora, Vansbro, Ludvika, Smedjebacken, Avesta, Hedemora, Hofors, Leksand, Rättvik, Gagnef med omnejd?

Svesol utgår från Borlänge och vi säljer och installerar nyckelfärdiga nätanslutna solcellsanläggningar i vårt närområde, inom ungefär 10-15 mils radie från Borlänge (tex Orsa, Mora, Vansbro, Ludvika, Smedjebacken, Avesta, Hedemora, Hofors, Falun, Borlänge, Leksand, Rättvik, Gagnef mfl ställen). Vi projekterar och installerar anläggningar för villor och större objekt, till exempel flerbostadshus, lantbruk och större anläggningar till industrier och företag. Vi gör inte solcellsanläggningar som inte är nätanslutna, till exempel till sommarstugor.

4. Viktigt att tänka på när du ska investera i solceller

Vi är i en bransch som växer snabbt och det pratas mycket om kilowatt, olika tekniska funktioner och såklart priset. Det är inte oviktiga saker, men med våra 25 år i solenergibranschen vet vi att det absolut viktigaste är det som görs på ditt tak – installationen och montagesystemet. Att skaffa solceller är en långsiktig investering och för att den ska bli bästa möjliga ur både ett ekonomiskt och säkerhetsmässigt perspektiv så ska installationen göras med ett robust montagesystem som är anpassat för ditt tak, det ska göras noggrant och det ska göras av väl utbildade installatörer och montörer. En solcellsanläggning som håller i 30 år blir mycket mer ekonomisk och trygg än en som får problem efter 10, 15 eller 20 år. Vi har monterat solenergi på tak sedan 1997. Långsiktighet lönar sig, framförallt på taket till ditt hus. Under solcellernas och montagets livslängd på 30 år+ ska man räkna med ett byta av växelriktare, de har som mycket annan elektronik en livslängd på 15-25 år.


Svensk takstandard skiljer sig en hel del från europeisk och tysk takstandard där många montagesystem kommer ifrån. Svesols montagesystem är skapat för svensk takstandard och är väl beprövat. Det ska hålla utan problem i 30 år eller mer. Vi har levererat och installerat tusentals anläggningar med detta system sedan 2005 utan spruckna takpannor, läckage eller andra problem.

Många försäkringsbolag rekommenderar att man anlitar en oberoende certifierad besiktningsman som kontrollerar din anläggning efter installationen, något som vi också uppmuntrar. 

5. Och lite om oss…

 • Svesol installationsstandard – en högre standard än gällande lagar, regler och normer i branschen
 • 25 års erfarenhet och kunskap från branschen, vi som jobbar här brinner för att göra bra solenergianläggningar!
 • Noggranna och robusta installationer av välutbildade montörer
 • Beprövat montagesystem för svenska tak  
 • Lokal support- och serviceorganisation
 • Samarbete och tät kontakt med Högskolan Dalarna om solenergi sedan många år
 • Anlitade av bland andra Dalarnas försäkringsbolag för att föreläsa om vad som är viktigt när man ska installera solceller
 • Vi är aktiva medlemmar av branschorganisationen Svensk solenergi sedan många år
 • Vi är anslutna till EL-Kretsen och betalar en avgift för varje såld solpanel, växelriktare och batteri för ansvarsfull återvinning efter produkternas livslängd