Köpa solceller - guide & intresseanmälan, steg 1 av 2

Hej!

Vi är glada att du är intresserad av solceller! Vi börjar med lite grundläggande information och kontrollfrågor innan du fyller i dina kontaktuppgifter. Om du hellre vill prata med någon direkt så finns vi på 0241 101 11.

Ok, nu kör vi! 👍

1. Har du ett soligt tak?

Ett soligt tak i riktning någonstans mellan öst och väst är bra! Rakt mot söder ger mest energi (kilowattimmar, kWh), men ett soligt läge mot öst eller väst ger lite mer betalt för varje kilowattimme. Att installera solceller både mot öst och väst är också ett bra alternativ, då kan man själv använda en större del av elen som solcellerna ger. Den enkla tumregeln är att om solen lyser på taket större delen av dagarna under sommarhalvåret så har du bra förutsättningar! 🌞

2. Hur gammalt är ditt tak?

En bra utförd solcellsinstallation ska hålla i 30 år eller mer, det är därför viktigt att ditt tak är friskt för att klara 30 år utan risk för problem. Skicket på tak av olika typer och åldrar är väldigt individuellt, här är några tumregler för tak med takpannor: 
 • 10 år gammalt tak – inga problem
 • 20 år – kontrollera taket så att undertak och pannor är i bra skick – om det ser det bra ut, kör!
 • 30 år – det är en chansning att montera solceller på så pass gamla tak, vi rekommenderar takbyte och solcellsinstallation samtidigt
 • 40 år eller äldre – montera inte solceller, gör takbyte och solcellsinstallation samtidigt
Äldre plåttak ger generellt bättre förutsättningar för solceller än tak med pannor. Är du osäker så hjälper vi dig att kontrollera ditt tak när vi besöker dig.
 

3. Ska du installera i vårt område?

Svesol utgår från Borlänge och vi säljer och installerar nyckelfärdiga nätanslutna solcellsanläggningar i vårt närområde, inom ungefär 15 mils radie från Borlänge (tex Orsa, Mora, Vansbro, Ludvika, Smedjebacken, Avesta, Hedemora, Hofors, Falun, Borlänge, Leksand, Rättvik, Gagnef, Vansbro, Malung mfl ställen). Vi projekterar och installerar anläggningar för villor och större objekt, till exempel flerbostadshus, lantbruk och större anläggningar till industrier och företag.

4. Viktigt att veta när du ska investera i solceller

Vi är i en bransch som har vuxit snabbt och det pratas mycket om kilowatt, olika tekniska funktioner och såklart priset. Det är inte oviktiga saker, men med våra 25 år i solenergibranschen vet vi att det absolut viktigaste är det som görs på ditt tak och hus – installation och montage. Att skaffa solceller är en långsiktig investering och för att den ska bli bästa möjliga ur både ett ekonomiskt och säkerhetsmässigt perspektiv så ska installationen göras med ett robust montagesystem som är anpassat för ditt tak, det ska göras på rätt sätt och det ska göras av väl utbildade installatörer och montörer. En solcellsanläggning som håller i 30 år+ blir mycket mer ekonomisk och trygg än en som får problem efter 10, 15 eller 20 år. Vi har monterat solenergi på tak sedan 1997. Långsiktighet lönar sig. 


Svensk takstandard skiljer sig en hel del från europeisk och tysk takstandard där många montagesystem kommer ifrån. Svesols montagesystem är skapat för svensk takstandard och är väl beprövat. Det ska hålla utan problem i 30 år eller mer. Vi har levererat och installerat tusentals anläggningar med detta system sedan 2005 utan spruckna takpannor, läckage eller andra problem.

Vi installerar enligt vår egen standard, Svesol installationsstandard, som är en betydligt högre standard än lagar, regler och branschnorm. Vi bygger för att det ska hålla och vara säkert i 30 år+ med avseende på el, fukt och mekanisk hållfasthet.

5. Och lite om oss…

 • Nyckelfärdiga solcellsinstallationer med eller utan batteri och stödtjänster till elnätet
 • Vi bygger våra anläggningar för att de ska vara effektiva, problemfria och säkra i 30 år+  
 • Svesol installationsstandard – en högre standard än vad lagar, regler och branschnormer kräver
 • 25 års erfarenhet och kunskap från branschen, vi som jobbar här brinner för att göra bra solenergianläggningar!
 • Noggranna och robusta installationer med välutbildade montörer
 • Beprövat montagesystem för svenska tak
 • Lokal support- och serviceorganisation
 • Samarbete och tät kontakt med Högskolan Dalarna om solenergi sedan många år
 • Anlitade av bland andra Dalarnas försäkringsbolag för att föreläsa om vad som är viktigt när man ska installera solceller
 • Vi är aktiva medlemmar av branschorganisationen Svensk solenergi sedan många år
 • Vi är anslutna till EL-Kretsen och betalar en avgift för varje såld solpanel, växelriktare och batteri för ansvarsfull återvinning efter produkternas livslängd