Ska man ha batteri till sin solcellsanläggning?

Det blir och mer aktuellt att lagra egenproducerad solel i batterier för att kunna använda den dygnet runt eller på dygnets dyraste timmar. Med batterier kan du också få ett nödströmsuttag installerat för att ha tillgång till ett uttag med nödström om/när strömmen går.

Grundförutsättningar för batteri till solcellsanläggningen

 • Hybridväxelriktare. Vanliga växelriktare utan hybridfunktion klarar ej att ansluta batterier. Om du har en befintlig solcellsanläggning kan vi byta ut växelriktaren mot en hybridväxelriktare.
 • Batterier behöver stå i ett frostfritt utrymme, oftast placeras de i ett förråd, garage eller källare.
 • Batteripacket kan placeras inom 20 meter från växelriktaren.
 • Batterier och hybridväxelriktare kräver en så kallad ”smart meter” och därmed kommunikationskabel mellan växelriktare och mätarskåp. I vissa fall kan det krävas lång kabeldragning och ev grävning.

Till dig som är på gång att installera solceller

Det finns tre vägar att gå, välj den som passar dig.

 • Solceller, hybridväxelriktare och batteri direkt
  Om du har grundförutsättningarna för batteri och hybridväxelriktare, är lite intresserad och kan ändra inställningar i växelriktaren minst två gånger om året samtidigt som du vill framtidssäkra dig – slå till på en anläggning med batterier! Om det senare blir godkänt med stödtjänst till elnätet kan du koppla på det då.
 • Hybridväxelriktare och möjlighet till batteri senare
  Om du har grundförutsättningarna och vill framtidssäkra dig men inte har budget för batterier nu – välj en växelriktare som är förberedd för batterier (hybridväxelriktare).
 • Solcellsanläggning utan batteri
  Om du inte har grundförutsättningarna och/eller vill ha en enkel och driftsäker anläggning utan behov av att ändra inställningar – välj en solcellsanläggning utan batterier. Prisvärt, enkelt och driftsäkert utan behov av att ändra inställningar.

Gör en intresseanmälan här så hjälper vi dig med bästa lösning för dig. Under kontorstider finns vi också på telefon 0241 101 11.

Till dig som redan har en solcellsanläggning

Om du har en växelriktare utan möjlighet att koppla på batteri installerar vi en hybridväxelriktare tillsammans med batteri. Gör en intresseanmälan här så kontaktar vi dig.

Läs mer om batterier:

 

Liknande nyheter

Intresseanmälan solceller

Rulla till toppen