Stora batteriguiden: Batteri eller inte till din solcellsanläggning?

Vi får just nu många frågor om man ska installera batteri eller inte. Det är många företag vår branschen som säljer batteri med stödtjänst och faktiskt ljuger och lurar kunder. De lovar grön teknik-avdrag på 50%, stora ersättningar och korta avbetalningstider. Här gäller det att se upp, det finns en del fällor att gå i. En av dem är att Skatteverket satte stopp för grön teknik-avdrag till batterianläggningar som används för stödtjänster vilket betyder att köpare av batterianläggningar med stödtjänster som gör grön teknik-avdrag riskerar att bli återbetalningsskyldiga. Vi går här igenom några av de fällorna och vi berättar vilka bra alternativ som finns utan att du ska behöva stå risken att betala tillbaka 50% grön teknik-avdrag.

Det här är en detaljerad genomgång om hur batterier kan användas. Om du inte vill eller orkar sätta dig in i det, boka ett besök av oss så hjälper vi dig att kolla på bästa lösning med solceller och eventuellt batteri utan att du behöver förstå allt.

Stora batteriguiden – innehåll:

Grundförutsättningar för att ha solceller med hybridväxelriktare och batteri

 • Hybridväxelriktare. Vanliga växelriktare utan hybridfunktion klarar ej att ansluta batterier. Om du har en befintlig solcellsanläggning kan vi byta ut växelriktaren mot en hybridväxelriktare.
 • Batterier behöver stå i ett frostfritt utrymme, oftast placeras de i ett förråd, garage eller källare.
 • Batteripacket kan placeras inom 20 meter från växelriktaren.
 • Batterier och hybridväxelriktare kräver en så kallad ”smart meter” och därmed kommunikationskabel mellan växelriktare och mätarskåp. I vissa fall kan det krävas lång kabeldragning och ev grävning.

Vad ska batteriet användas till?

Sedan ska man fråga sig vad man ska ha batteriet till. Det finns några olika alternativ, här är de vanligaste:

 1. Lagra egen solel från dagen till resten av dygnet
 2. Ansluta till en stödtjänst, tex Checkwatt
 3. Kapa effekttoppar
 4. Nödström när det är strömavbrott

Lagra egen solel från dagen till resten av dygnet

Historiskt har det här varit det som batterier har använts till i kombination med solceller. Man ställer in växelriktaren i ”self consumption mode” och solcellerna prioriterar att ladda batteriet när solcellerna producerar mer än vad huset drar för att sedan använda den elen i huset vid senare tillfälle. Då slipper man energiskatt, överföringsavgifter, elnätsbolagens kostnader och moms på elen som solen laddat upp i batterierna. Du kan ställa tiderna då man tillåter att batteriet laddas ur, här väljer man då fördelaktligen att ställa in urladdningstider till de dyraste timmarna på dygnet som generellt är morgon/fm och em/kväll på vardagar. På vintern när solelen inte räckler till kan man ladda upp batteriet under billiga timmar på natten för att använda det under de dyrare timmarna på morgon/fm och em/kväll. För att nyttja dessa möjligheter med bra ekonomi ska man ha ett rörligt elavtal med timmätning.

Fördelar:

 • Ger rätt till 50% grön teknik-avdrag
 • Du är framtidssäkrad om tex variationer i elpris under dygnet blir större i framtiden
 • Du kan eventuellt ansluta till en stödtjänst senare (beror på politiken och Skatteverket)
 • Du kan koppla till ett nödströmsuttag för att ha nödkraft vid strömavbrott

Nackdelar:

 • Det har varit svårt få ekonomi i detta tidigare, men i takt med att energiskatten har gått upp (52,5 öre/kWh 2024) och många fått höjda överföringsavgifter är det mer aktuellt nu än tidigare. Elpriser har också en trend att variera mer mellan de billigaste och dyraste timmarna på dygnet, så lönsamheten har blivit bättre och utvecklingen kan fortsätta i den riktningen.
 • Det krävs att du är lite insatt och intresserad för att analysera ditt förbrukningsmönster och ställa in anläggningen. Vi hjälper dig såklart med en grundinställning och en generell guide. Man behöver uppdatera inställningarna minst 2 gånger per år (sommar- och vinterinställning).

Ansluta till en stödtjänst, tex Checkwatt

Under de senaste åren har ersättningen för att kunna leverera effekt till elnätet genom en så kallad stödtjänst, tex Checkwatt, gett väldigt bra betalt. Många har hört talas om Checkwatt och att folk fått 50 000 kr/år för att hyra ut sitt batteri. Dock satte Skatteverket käppar i hjulet för det i vintras (2023/2024) då det var tydliga med att man inte får grön teknik-avdrag för batteri och hybridväxelriktare om de används till stödtjänster.

”För att skattereduktion ska kunna medges för installation av batteri krävs att de installerade batterierna uteslutande eller så gott som uteslutande används för att lagra egenproducerad el.”

Flera av oss på Svesol har privat blivit uppringa av säljare från andra företag som säger att det inte är några problem och att de har installerat batteri och Checkwatt utan att Skatteverket gett avslag på ansökan för grön teknik-avdrag. Säljarna har många argument om varför det är ok, bland annat att det bara är en eller par procent av tiden som batteriet används för stöd till elnätet. Men sanningen är att batteriet i det fallet inte används för det som Skatteverket beskriver är ok. Det är inga problem att skicka in en ansökan för grön teknik-avdrag till Skatteverket om det inte står stödtjänst eller Checkwatt på fakturan, men det är du som kund som står risken om Skatteverket skulle göra en granskning.

Checkwatt har två nya inställning i sin mjukvara där man dels mer automatiserat ska kunna lagra egen solel utan stödtjänst och dela ska man kunna kombinera lagring av egen solel och stödtjänster. Ersättningarna för stödtjänster kommer i det fallet man kombinerar dessa sannolikt att bli lägre eftersom bara en del av batteriet kan användas till stödtjänster. Vi vet inte heller hur Skatteverket ställer sig till en sådan kombination.

Ett alternativ om man är intresserad av stödtjänster utan att bryta mot reglerna och riskera att få betala tillbaka är att investera i batterier nu när det gröna teknik-avdraget finns för att eventuellt kunna koppla upp sig mot en stödtjänst senare. Eftersom stödtjänster är något bra för vårt elsystem så tror och hoppas vi att politiken och Skatteverket kommer att tillåta stödtjänster i framtiden. Branschorganisationen Svensk solenergi lobbar för det och att samtidigt på ett kontrollerat sätt sänka grön teknik-avdraget för batterier till samma nivå som för solceller (till 20% från 50%). Här kan det alltså finnas en möjlighet att investera i batteri nu när 50% grön teknik-avdrag finns och eventuellt kunna koppla upp sig mot tex Checkwatt senare.

Vi har växelriktare från Fronius och Sungrow som är kompatibla med Checkwatt.

Förutsättningar Checkwatt:

 • För högsta effekt (som är viktigt vid stödtjänster) krävs minst +5 grader med BYD HVS-batterier. De flesta andra batterifabrikat kräver rumstemperatur för högsta effekt.
 • Stödtjänsten Checkwatt kräver stabilt internet med internetanslutning via kabel. Vi kan lösa det via wifi-brygga/repeater med ethernet-uttag. Utan Checkwatt krävs endast trådlöst nätverk/wifi.

Fördelar:

 • Har varit höga ersättningar 2021-2023 och därmed bra ekonomi och korta avbetalningstider
 • Kan kombineras med nödströmsuttag (om/när det är strömavbrott kan du själv använda batteriet)
 • Du behöver eller kan inte själv styra hur batteriet används, det sköter sig själv

Nackdelar:

 • Ej godkänt med grön teknik-avdrag på 50% just nu (skrivet 240422)
 • Att leverera effekt till elnätet med en stödtjänst är en ny marknad för batterier där ersättningar sannolikt balanseras (gå ner) över tid
 • Du disponerar inte batteriet själv för att tex ladda i eller ur på dyra/billiga tider eller att kapa effekttoppar
 • Kräver stabil internet-uppkoppling via kabel (om ett stabilt wifi finns kan vi lösa det med wifi-brygga/repeater med ethernet-uttag)

Kapa effekttoppar

Senast den 1 januari 2027 ska alla elnätsföretag i Sverige ha infört en ny prismodell som inkluderar en effekttariff, eller effektavgift som det också kallas. Det kan då bli mer aktuellt med att använda batteriet för att kapa effekttoppar. Hur elnätsbolagens prissätter effekttopparna blir avgörande för om det kommer att bli ekonomiskt att använda batteriet för detta ändamål. Kapning av effektoppar kan kombineras med  att lagra egen solel på sommarhalvåpret och på vinterhalvåret ladda upp batteriet på natten.

Fördelar:

 • Du kan minska kostnader för (framtida) effekttariff och/eller säkring

Nackdelar:

 • Kräver ofta stora batterier (många kWh) om man har hög förbrukning/effekt, tex värme på el (värmepump, direktverkande el mm)
 • Det krävs att du är intresserad och kan sätta dig in i ditt förbrukningsmönster och anpassa inställningar efter det

Nödströmsuttag

Om du har en hybridväxelriktare och batterier kan du koppla till ett nödströmsuttag som du kan använda vid strömavbrott. Uttaget kan användas till att driva små laster, tex frys och kyl, ladda batterier eller telefon, cirkulationspump, tv mm. Nödströmsuttaget är endast till för nödström och är ingen full backup-lösning med ödrift, hela huset kopplas alltså inte in på nödströmmen. Det är en enkel och billig lösning som ger dig möjlighet att ha tillgång till en begränsad effekt el om/när det blir strömavbrott.

Fördelar:

 • Kan användas oavsett om du har en stödtjänst eller inte
 • Enkel och förhållandevis billig lösning för att alltid ha tillgång till el

Nackdelar:

 • Du kan inte driva stora laster på nödströmsuttaget, tex värmepump eller annat värmesystem på el.

Till dig som ska investera i solcellsanläggning

Det finns tre vägar att gå, välj den som passar dig.

 • Solceller, hybridväxelriktare och batteri direkt
  Om du har grundförutsättningarna för batteri och hybridväxelriktare, är lite intresserad och kan ändra inställningar i växelriktaren minst två gånger om året samtidigt som du vill framtidssäkra dig – slå till på en anläggning med batterier! Om det senare blir godkänt med stödtjänst till elnätet kan du koppla på det då.
 • Hybridväxelriktare och möjlighet till batteri senare
  Om du har grundförutsättningarna och vill framtidssäkra dig men inte har budget för batterier nu – välj en växelriktare som är förberedd för batterier (hybridväxelriktare). Vi har just nu bra priser på Fronius GEN24 som är en av marknadens bästa och mest hållbara hybridväxelriktare. Den är tillverkad i Österrike och är byggd med komponenter av högsta kvalitet för 25 års livslängd. Fronius GEN24 kan köpas till ett bra pris med möjlighet att låsa upp hybridfunktionen via mjukvara (mot en låg kostnad), du kan också köpa den som färdig hybrid och den benämns då Fronius GEN24 plus.
 • Solcellsanläggning utan batteri
  Om du inte har grundförutsättningarna och/eller vill ha en enkel och driftsäker anläggning utan behov av att ändra inställningar – välj en solcellsanläggning utan batterier. Prisvärt, enkelt och driftsäkert utan behov av att ändra inställningar.

Till dig som redan har en solcellsanläggning och vill uppgradera med batterier

Om du har en växelriktare utan möjlighet att koppla på batteri installerar vi en hybridväxelriktare tillsammans med batteri. Gör en intresseanmälan här så kontaktar vi dig.

Produkter och hårdvara

Vi erbjuder olika alternativ för växelriktare och batteri. Fronius GEN24 plus och BYDs batterier i HVS-serien är det bästa som finns på marknaden just nu. Vi har också ett väldigt prisvärt alternativ från Solplanet med deras hybridväxelriktare och tillhörande batteri (med battericeller av högsta kvalitet).

 • Fronius och BYD hör till världens främsta tillverkare av växelriktare respektive batterier
 • Dokumenterad hög systemverkningsgrad, SPI (System performance index) på 95,4%
 • BYD HVS har hög effekt i förhållande till energi, alltså ett högt C-tal. Ett batteripack på 10,24 kWh kan tex leverera drygt 9 kW effekt vilket är bra om man ska köra stödtjänster då det är effekten man kan leverera eller ta emot under 20 minuter som man får betalt för.
 • BYD HVS-batterier kräver bara 5 plusgrader för högsta effekt (de flesta andra batterier kräver rumstemperatur) vilket är bra om batteriet ska stå i ett förråd, garage eller liknande.
 • Batteripacken tar liten plats eftersom de till skillnad från många andra batterifabrikat kan installeras utan behov av fritt utrymme runt dem, de kan tex installeras i ett hörn. Många andra batterifabrikat kräver ~50 cm fritt utrymme på båda sidorna.

Kom dock ihåg att det absolut viktigaste när du installerar solceller är installationen och montagematerialet – solceller, installation och montage ska hålla och vara problemfritt i 30 år+. Läs mer om ”Svesol installationsstandard” och vårt kvalitetssäkringsarbete här.

20240423 105459464 iOS

BYD HVS 4 moduler med 10,24 kWh lagringskapacitet som kan ge drygt 9 kW effekt. Storleken på batteripacket är 1228 x 585 x 298 mm (höjd x bredd x djup). 

Fronius gen24

Fronius GEN 24 – en av marknadens bästa och mest hållbara hybridväxelriktare. Tillverkad i Österrike.

Liknande nyheter

Intresseanmälan solceller

Rulla till toppen