Batterier – vi hjälper dig att reda ut vad som verkligen gäller

Det är hett med batterier just nu. Och batterier kan vara bra! Batterier har en plats i framtidens elsystem, men det finns en del fallgropar och det är inte alltid så enkelt och självklart som många säljare i vår bransch säger. Vi märker att många konkurrenter rakt upp och ner lurar kunder som riskerar att bli återbetalningsskyldiga av stora belopp när de blivit lurade att köpa batterianläggning med stödtjänst (tex Checkwatt) och grön teknik-avdrag vilket Skatteverket inte godtar.

I vintras satte Skatteverket klart och tydligt stopp för grön teknik-avdrag i kombination med hybridväxelriktare och batterier som används för stödtjänster. Ett tveksamt beslut i sig tycker vi, men så är det just nu. Många spekulanter luras nu att köpa en solcellsanläggning med batterier och stödtjänst eller att uppgradera en befintlig solcellsanläggning med batterier och stödtjänst.

Det är inga problem att få en ansökan om grön teknik-avdrag att gå igenom i steg ett, men kunden riskerar att bli återbetalningsskyldig av stora belopp i ett senare skede (upp till 100 000 kronor). Speciellt misstänker vi att kunder vars leverantörer har satt detta i system kommer att bli granskade. Vi har många kunder som hört av sig och det är flera av oss på Svesol som privat har blivit konktaktade av oärliga säljare som försöker med dessa bedrägerier. Och de har många argument varför det skulle vara ok, men det stämmer helt enkelt inte. De berättar inte hela sanningen och de tar inget ansvar för .

En variant på bedrägeri är att företagen säljer in ersättningar och återbetalningstider med stödtjänst till kunden, men de aktiverar inte stödtjänsten själva. De skriver inte heller något om stödtjänsten på fakturan så att Skatteverket inte ser det i steg 1. De säljer alltså in något som de sedan låter kunden aktivera utan att upplysa kunden om riskerna med att aktivera stödtjänsten. Kort sagt bedrägeri, osanning och stora risker för kunden.

Vi märker att många är intresserade av batterier och det finns några bra lösningar för att framtidssäkra sig med batterier. Som sagt så tror vi batterier har en plats i det framtida elsystemet och utvecklingen av styrsystemen har gått och går snabbt. Du som är intresserad av batterier, hör av dig till oss så kan vi berätta vilka bra alternativ som finns! Och vi kommer inte att lura dig. 🤝

Läs mer:

20240425 124249674 iOS

Växelriktare från Fronius tillverkad i Österrike tillsammans med BYDs HVS-batterier, en av marknadens i vårt tycke bästa, mest pålitliga och hållbara lösningar för batterilagring till solceller. Kombinationen har en rad fördelar jämfört med många konkurrenter:

  • Fronius och BYD hör till världens främsta tillverkare av växelriktare respektive batterier vilket borgar för lång livslängd och bra ekonomi på investeringen. Vi har installerat Fronius och BYD sedan många år och vet att de håller vad de lovar.
  • Dokumenterad hög systemverkningsgrad med Fronius GEN24 och BYD HVS, SPI (System performance index) på höga 95,4%
  • Hög effekt i förhållande till energi, alltså ett högt C-tal. Ett batteripack på 10,24 kWh kan med en Fronius Gen 24 plus 10 kW tex leverera/ladda drygt 9 kW effekt vilket är bra om man ska köra stödtjänster då det är effekten man kan leverera eller ta emot under 20 minuter som man får betalt för. För många andra batterier krävs 15-16 kWh batterier för motsvarande effekt.
  • BYD HVS-batterier kräver bara 5 plusgrader för högsta effekt (de flesta andra batterier kräver rumstemperatur) vilket är bra om batteriet ska stå i ett förråd, garage eller liknande.
  • Batteripacken tar liten plats eftersom de till skillnad från många andra batterifabrikat kan installeras utan behov av fritt utrymme runt dem, de kan tex installeras i ett hörn. Många andra batterifabrikat kräver ~50 cm fritt utrymme på båda sidorna.
  • Fronius och BYD är kompatibelt med flera tredjepartstjänster, tex Checkwatt och Tibber.
  • Möjlighet till nödströmsuttag när det blir strömavbrott.

Liknande nyheter

Intresseanmälan solceller

Rulla till toppen