Solcellsanläggning med Fronius GEN24 och BYD batteri i Falun

Vi får mer och mer frågor om batteriet. Och det är lite vilda västern kring det här i branschen. Vi har många branschkollegor som vi tycker går över gränsen, faktiskt ljuger och lurar faktiskt kunder med konsekvensen att kunder riskerar att få betala tillbaka stora belopp till skatteverket. Vi har många kunder som hört av dig och även flera av oss som jobbar här på Svesol som privat blivit uppringda av säljare för andra bolag i branschen som helt enkelt ljuger om grön teknik-avdrag, batterier och stödtjänster.

Så här är det: just nu får man 50% (eller snarare 48,5% eftersom resor inte inkluderas) på material och arbete när man installerar batteri till sin solcellsanläggning, men kravet är då att batteriet används för att lagra egenproducerad solel. Skatteverket var tydliga med det i vintras när de satte stopp för stödtjänster till elnätet i kombination med grön teknik-avdrag. Så om man använder batteriet till stödtjänster (tex Checkwatt) är man inte berättigad till grön teknik-avdraget. När det nu trots det säljs batterianläggningar med stödtjänst och grön teknik-avdrag riskerar kunder att bli återbetalningsskyldiga av belopp upp mot 100 000 kronor. Det är inga problem att få en grön teknik-ansökan att gå igenom eftersom det inte står stödtjänst på fakturan, men om Skatteverket gör en granskning så är det kunderna som står ansvariga eftersom företagen har friskrivit sig från det. Säljarna har många argument för att det inte är något problem och att de har många ansökningar som gått igenom, men se upp för det. Det är du som står risken om det blir granskning. Och när det här uppmärksammas misstänker vi att det finns risk att företag och dess kunder som satt detta fulspel i system kommer att granskas.

En säkrare och godkänd möjlighet för dig som vill framtidssäkra dig med en sol- och batterianläggning är att installera hybridväxelriktare och batteri nu när grön teknik-avdraget på 50% finns och att använda det för att lagra egen solel för att eventuellt senare ansluta till en stödtjänst om/när det blir godkänt. Branschorganisationen Svensk Solenergi lobbar nämligen mot politiken och Skatteverket att tillåta grön teknik-avdrag i kombination med stödtjänster och att samtidigt på ett kontrollerat sätt sänka grön teknik-avdraget för batterier till samma nivå som solceller (20%). Då tror vi även att det kommer att gå bra att koppla upp tidigare installerade batterianläggningar till en stödtjänst. Om du gör så riskerar du inte att bli återbetalningsskyldig av stora belopp.

Och på senaste tiden har även skillnaderna mellan elpriser på morgon/kväll och mitt på dagen blivit större, så det är mer intressant att lagra sin egen solel från dagen för att använda den på dygnets dyraste timmar.

Vi har bra batterilösningar från Fronius/BYD och Solplanet. Kontakta oss så hjälper vi dig till bästa lösning för dig. Lämna dina uppgifter på länkarna nedan (eller ring oss på 0241 101 11).

Åter till solcells- och batterianläggningen i Falun…

Solcellsanläggning med hybridväxelriktare Fronius GEN24 plus och BYD HVS-batteri i Falun

Fronius tillverkar sina växelriktare i Österrike med stor andel av europeiska komponenter. De är kända för sin kvalitet och bygger växelriktarna för att de ska klara 25 års drift. Deras senaste generation av växelriktare GEN24 är en hybridväxelriktare som är byggd för att koppla BYDs batterier till. Kombinationen av Fronius Gen 24 och BYDs HVS-serie har en rad fördelar jämfört med många konkurrenter, bland annat:

  • Fronius och BYD hör till världens främsta tillverkare av växelriktare respektive batterier vilket borgar för lång livslängd och bra ekonomi på investeringen. Vi har installerat Fronius och BYD sedan många år och vet att de håller vad de lovar.
  • Dokumenterad hög systemverkningsgrad med Fronius GEN24 och BYD HVS, SPI (System performance index) på höga 95,4%
  • Hög effekt i förhållande till energi, alltså ett högt C-tal. Ett batteripack på 10,24 kWh kan med en Fronius Gen 24 plus 10 kW tex leverera/ladda drygt 9 kW effekt vilket är bra om man ska köra stödtjänster då det är effekten man kan leverera eller ta emot under 20 minuter som man får betalt för. För många andra batterier krävs 15-16 kWh batterier för att ge motsvarande effekt.
  • BYD HVS-batterier kräver bara 5 plusgrader för högsta effekt (de flesta andra batterier kräver rumstemperatur) vilket är bra om batteriet ska stå i ett förråd, garage eller liknande.
  • Batteripacken tar liten plats eftersom de till skillnad från många andra batterifabrikat kan installeras utan behov av fritt utrymme runt dem, de kan tex installeras i ett hörn. Många andra batterifabrikat kräver ~50 cm fritt utrymme på båda sidorna.
  • Fronius och BYD är kompatibelt med flera tredjepartstjänster, tex Checkwatt och Tibber.
  • Möjlighet till nödströmsuttag när det blir strömavbrott.

Vi har precis installerat en sådan anläggning i Falun. På bilderna ser ni en Fronius GEN24 plus hybridväxelriktare på 10 kW tillsammans med BYD HVS-batterier på 10,24 kWh. I vårat tycke den bästa kombinationen av batteri och växelriktare som finns på marknaden. En stabil lösning med hög verkningsgrad och stor sannolikhet för låååång livslängd.

Om man inte vill slå till med batterier direkt finns också Fronius GEN24 i en version där man kan låsa upp hybridfunktionen via mjukvara mot en liten kostnad senare, ett billigare alternativ att framtidssäkra sig när man installerar solceller.

10

7

5

3

8

2

1

 

 

Liknande nyheter

Intresseanmälan solceller

Rulla till toppen