Kan jag installera solceller?

Kan jag installera solceller? Har mitt hus rätt förutsättningar för solpaneler? Behöver jag tänka på något speciellt innan jag bestämmer mig? Priserna på solceller har idag börjat stabilisera sig efter att sjunkit kraftigt i flera år. Idag kan det vara en god investering om du har rätt förutsättningar. Förhållandena behöver inte vara optimala, men det finns några faktorer som är bra att tänka på inför beslutet.

Så undersöker du förutsättningarna för solel

Mängden solinstrålning som når solcellerna avgör hur mycket el du kan producera. Vädersträck, takritning och lutning påverkar, men det är även viktigt att titta på om taket skuggas av träd eller liknande. Läs mer om hur du utvärderar dina förutsättningar här.

Undersök taket

Innan du skaffar en solcellsanläggning är det bra att få svar några relevanta frågor, tex. att taket håller för vikten av solpanelerna och om det snart är dags att lägga om taket. Det är även bra att fråga ditt försäkringsbolag om de har några krav vid en solcellsinstallation. Läs mer om detta här.

Hur stor solcellsanläggning ska jag ha?

Hur stor solcellsanläggning ska jag köpa? Och ryms den på mitt tak? De flesta villatak är tillräckligt stora för att producera el som gott och väl täcker det du själv använder under soliga dagar. Det finns ändå anledning att fundera på utformningen. Hur stor anläggning du väljer påverkar även kostnaden för och kan påverka lönsamheten.