Solceller mot öst och väst i Falun

Öst-väst-lägen är bra för solceller! Att ha solceller både mot öst och väst innebär att man producerar el under större delen av dagen och på det viset använder man en högre andel av sin egenproducerade el själv, då blir varje kilowattimme värd lite mer och man får en bättre ekonomisk kalkyl. Öst-väst producerar lite färre kilowattimmar, men å andra sidan blir varje kilowattimme lite mer värd.

För varje kilowattimme som man använder själv slipper man inte bara elpriset, man slipper också de rörliga avgifterna som bara de blir runt en krona per kilowattimme i de flesta elnätsområdena. Inklusive elpriset blir den totala rörliga kostnaden man betalar upp mot 2 kronor per kilowattimme.

Dessutom har elpriserna generellt en liten topp på morgon/förmiddag och eftermiddag/kväll. Så med solceller mot öst och väst producerar man så mycket som möjligt när elen är som dyrast, man får med andra ord bra betalt för den el som matas ut på nätet.

20240403 093136851 iOS

På den här anläggningen är det paneler från tyska företaget Luxor Solar med så kallad ”white backsheet”. Det innebär att baksidan är vit och det synns därför ett rutmönster på framsidan på panelen. Vi har också helt svarta solpaneler, men fördelen med ”white backsheet” är att de får lite högre verkningsgrad och effekt jämfört med helsvarta.

20240403 093226448 iOS

Växelriktaren under installation (kablar ej inkopplade när fotot togs). Några viktiga detaljer i hur man gör en snygg och säker installation med bästa livslängd:

  • Slang och kabel snyggt och säkert draget bakom kabelskyddsplåt i rött både från solcellerna (till vänster i bild) och till elcentralen (till höger i bild)
  • Polseparerad kabeldragning för högsta säkerhet – pluskablarna i en slang och minuskablarna i en annan
  • Det finns en tredje svart kabel på bilden, det är funktionsjord. Vi jordar hela skensystemet på taket för att växelriktaren ska kunna detektera eventuella isolationsfel. Om ström ”läcker ut” nånstans, tex en skadad kabel, en kontakt som är dålig eller en skadad panel så kommer växelriktaren att upptäcka och varna om det.

Vi installerar alla våra solcellsanläggningar med målet att de ska hålla och vara säkra i 30 är+ enligt vår egen högre standard – Svesol installationsstandard. Läs mer om Svesol installationsstandard här.

Intresserad av solceller för att minska dina elräkningar?

Fyll i dina uppgifter på denna länk så hör vi av oss och hjälper dig med en effektiv och problemfri solcellsanläggning med längsta möjliga livslängd.

Liknande nyheter

Boka hembesök