Vintern är på gång – det är nu den smarte planerar för solceller

Det är smart att tänka och planera för solceller när det är som mörkast

Ja, vintern är på gång och historiskt så är det lågsäsong för solcellsinstallationer. Men egentligen är det ju nu man ska planera för solceller för att få grejerna installerade under vintern så att det är klart till våren. Tycker vi. Men vi människor har en förmåga att vara lite kortsiktiga ibland, nu när det är som mörkast och snön faller är inte solceller det första gemene man tänker på. Men du som är smart ska göra just det, tänk på solceller nu när det är som mörkast och ta del av de fördelar som faktiskt finns med att göra det nu!

Fördelar även för dig som kund

Det låter ju bara som säljsnack från er sida kanske du tänker? Nja, det finns fördelar för både dig som kund och oss. Det är klart vi vill köra vår verksamhet jämnare under hela året, inget snack om det. Det brukar vara fullt upp på våren och då hinner vi ibland inte med alla som vi vill hjälpa inom rimlig tid. Du som kund vill ju helst ha upp din anläggning direkt efter du kontaktat oss när solen lyser på våren, man vill ju inte missa fina soltimmar.

Den här tiden på året har vi däremot lägre belastning. Vi har mer tid att besöka dig och vi kan installera snabbare. Och din anläggning är uppe och går när solen börjar trycka på igen i februari/mars. Lägre efterfrågan betyder ju faktiskt också en möjlighet till ett bättre pris.

Är det några problem att installera under vintern?

Oftast är det inte det. Dagarna är kortare, det är kallare och ibland får vi skotta en del snö, men det finns pannlampor, handskar och redskap för att skotta snö (som inte riskerar att skada ditt tak). Det är till och med så att en del av oss som jobbar på taken föredrar vinterhalvåret. Att montera solceller en solig dag med 25-30 grader utan skugga kan vara minst lika påfrestande som att göra det en kall eller blöt vinterdag.

Rent tekniskt så spelar det ingen roll för ditt tak eller för solcellsmontaget om man gör det på vintern eller sommaren.

Apropå vinter och snö – det är viktigt med ett robust montagesystem

Här i Dalarna får vi då och då en halvmeter snö eller mer även i de södra delarna. Nästan varje vecka blir vi uppvaktade av leverantörer som vill erbjuda oss sina enklare, snabbare och billigare montagesystem. Vi har testat och utvärderat många olika typer av montagesystem under åren som vi jobbat med solenergi på tak (sedan 1997) och det lönar sig inte att gena även om det blir billigare för stunden och kanske mer lättsålt. Det florerar till exempel en hel del montagesystem där ute som inte är gjorda för att monteras på råspont som är det vanligaste undertaket på ett tak med pannor i Sverige.

Och vi ska erkänna att vi faktiskt provade ett sådant system i början av 2000-talet, det var en dålig erfarenhet (som är bra att ha med sig i efterhand!). Ett system som i grunden är gjort för att monteras med 80 mm långa skruvar i en 70 mm bred takstol håller inte om man ska skruva det i råspont eller försöka pricka en 45 mm bred takstol som är gömd under råsponten, vilket är standarden på svenska tak. Leverantörerna av dessa system försöker göra olika anpassningar med mellanlägg för att få mer att skruva i, men det blir helt enkelt inte bra. Inte om det ska hålla och vara säkert i 30 år, och det ska det ju göra.

Takkrokarna började svikta i infästningen och resultatet blev spruckna takpannor och reklamationer. Efter den erfarenheten tog vi tillsammans med CW Lundberg i Mora fram ett montagesystem som är designat för att fästas i råspont. Resultatet? Inte ett enda problem eller reklamation sedan 2005.

Det är en detalj av många som kan göras väldigt olika när man installerar solceller. Det är många detaljer där man kan gena som inte syns för ett otränat öga. Vi bygger våra solcellsanläggningar för att de ska vara effektiva och problemfria i minst 30 år, läs gärna mer om fler detaljer i Svesol installationsstandard här.

Var smart och kontakta oss nu 🙂

Så du som i funderade på solceller i våras eller somras men inte tog tag i det då, det är nu du ska göra det. Det är smart. Hör av dig till oss! Vi hjälper dig med bästa lösning för din solcellsanläggning med eller utan batteri och stödtjänst för elnätet. Du kan ringa oss på 0241 101 11 eller köra vår enkla solcellsguide där vi ställer några grundläggande kontrollfrågor innan du skickar in din intresseanmälan.

Vi hörs!

Hälsningar från oss på Svesol

Liknande nyheter

Boka hembesök