Strömavbrott i Borlänge, men nödströmsuttaget fixade kaffet!

I morse hade vi strömavbrott i stora delar av Borlänge. Man märker direkt att det blir svårt att lösa många grundläggande vardagsbehov, men med ett nödströmsuttag till sin solcells- och batterianläggning så är det inga problem!

Ett av de mest angelägna problemen för många svenskar är kaffe. En av våra medarbetare löste det med att micra gårdagens kaffe via nödströmsuttaget. 🙂 Ja, vi hade såklart kunnat kosta på oss att brygga nytt kaffe också, men just då var det bråttom!

Det här med ström vid strömavbrott har historiskt varit lite krångligt, men nu har vi undersökt och testat en enkel och billig lösning som gör att man kan få just nödström. Man kan tex ladda och driva diverse småelektronik som datorer, telefoner, radio, tv mm. Man kan driva kyl & frys eller en cirkulationspump. Och man kan till och med ladda sin elbil. Vi testade 10 A enfas vilket ger drygt 2 kW till bilen och det fungerar bra.

En solcellsanläggning med batteri fortsätter att ladda batteriet när solen lyser, den stänger alltså inte ner sig som en vanlig solcellsanläggning gör när den inte får mata ut ström på nätet (säkerhetsfunktion). Med ett nödströmsuttag kan man använda batteriets energi dygnet runt. Och man kan tex nyttja överproduktion från solcellerna för att ladda elbilen.

Tänk dig när det blir ett långt strömavbrott och alla bensinbilar står still när det blir slut på bensin/diesel. Ja, de kan ju inte tanka eftersom bensinstationernas pumpar och betalsystem går på el… Då kan du fortsätta använda elbilen och ladda den med el från dina solceller.

Det här är alltså en riktigt bra, enkel och billig lösning som ger grundbehovet av nödström, men som inte är samma sak som komplett ödrift (vilket blir komplext, dyrt och ofta kräver att man bygger om elcentraler i huset).

Hör av er till oss om ni är intresserade av en solcellsanläggning med batteri och nödström eller om ni vill uppgradera er befintliga solcellsanläggning till en med batteri och nödström. Gör en intresseanmälan här så hör vi av oss inom kort (du kan också ringa oss på 0241 101 11 under kontorstider).

20240524 075232134 iOS

Billaddning på nödström från batteri/solcellsanläggning – inga problem!

20240524 075246339 iOS

Den portabla laddaren är kopplad till nödströmen via ett vanligt vägguttag (Schuko) och inställd på 10 A vilket ger drygt 2 kW till bilen.

Liknande nyheter

Intresseanmälan solceller

Rulla till toppen