Solceller på Maserskolan i Borlänge monterade – säkerhet, långsiktighet och ekonomi

Nu är solpanelerna på Maserskolan i Borlänge monterade. En anläggning på 44 kWp som kommer att leverera drygt 40 000 kWh el per år i genomsnitt. Taket på Maserskolan är ett falsat plåttak, vi ska kolla lite närmare på hur vi utför några olika moment på ett sådant tak så att det blir snyggt, säkert och hållbart för minst 30 år: takfästen, kabeldragning mellan fält med solpaneler och kabeldragning från solpaneler till växelriktare.

Oavsett typ av tak och oavsett om det är en större solcellsanläggning på en skola eller en mindre på en villa så lägger vi mycket krut och stolthet i att bygga rubusta och säkra anläggningar som ska hålla i minst 30 år. En solcellsanläggning är en långsiktig investering och solceller vet vi håller väldigt länge, då gäller det att montaget och installationen också håller lika länge för att man ska få bästa möjliga ekonomi och säkerhet. Säkerheten gäller elsäkerhet, fuktsäkerhet och mekanisk hållfasthet med de påfrestningar i form av tex snö och is under de värsta vintrarna eller vindlaster under de mest extrema höststormarna. Ja, allt som kan tänkas inträffa under kommande 30-40 åren. För att kvalitetssäkra våra anläggningar har vi satt vår egen högre standard – läs mer om Svesol installationsstandard här.

Vi installerar solcellsanläggningar med eller utan batterier och stödtjänst under hela vintern – hör av dig till oss om du är intresserad av en långsiktig, säker och effektiv energianläggning.

Fästen för skenor som solpanelerna monteras på

Ett falsat plåttak har inga skruvar genom plåten som ett klassiskt plåttak har. När vi monterar solpanelerna skruvar vi inte heller genom plåten någonstans. Takfästena kläms istället fast i falsarna. På bilden skruvar Victor fast ett fäste så att det kläms med rätt moment på falsen.

20231127 125308404 iOS

Övergång mellan olika fält med solpaneler

På plåttak (inte bara falsade plåttak) går vi alltid utvändigt med kabel om det är flera fält med solpaneler. Vi monterar en skena på fästen som vi drar kabel längs med och sedan plåtar vi in det, det är en stabil och säker lösning som kommer att hålla för alla påfrestningar i form av snö och is under 30 år + eller om någon ska upp på taket och kliver på överföringen.

20231206 093554958 iOS

Kabeldragning från solpaneler till växelriktare

När vi ska dra ner kabel från solpanelerna på taket till växelriktaren gör vi såklart aldrig hål i takplåten, det gäller alla typer av plåttak. På vanliga plåttak är en säker och den vanligaste lösningen att gå upp under nockplåten och sedan ut på sidan och ner i en vind eller ner på fasaden, det blir snyggt och säkert. På falsade plåttak finns inte alltid den möjligheten, där är alternativen oftast att göra en genomföringshuv eller att gå runt taksprånget. Vilket som blir bäst beror på några olika saker, bland annat var och hur man kan komma ner till växelriktaren. I det här fallet var bästa lösning att gå runt taksprånget med kablarna och plåta in det – det smälter in bra och det är säkert.

20231206 094055184 iOS

Fler bilder på solpaneler och tak

20231206 093559233 iOS

20231206 094044353 iOS

 

 

Liknande nyheter

Intresseanmälan solceller

Rulla till toppen