Solceller och pollen – ska jag spola av solcellerna?

Nej, det ska du inte! Pollen påverkar bara elproduktionen ett par procent.

Det här är en av de valigaste frågorna vi får nu på våren och här är förklaringen varför du inte ska göra någonting annat än att njuta av solen och den el dina solceller producerar:

Under torra perioder på våren kan det lägga sig ett till synes tjockt lager av gult pollen på solcellerna. Och när man tittar på solcellerna så tänker vi människor att det där tjocka gula lagret av pollen minskar solelproduktionen väldigt mycket, men sanningen är att det bara påverkar elproduktionen ett par procent och att det finns risker med att spola rent panelerna. Man kan läsa i diverse forum att folk som har gjort det har fått upp effekten från solcellerna med runt 10%, men den största delen av den effekten är att man kyler ner panelerna och den effekten försvinner väldigt snabbt.

Bengt Stridh har gjort ett lite mer vetenskapligt experiment på detta och det visar att effekten från solcellerna gick upp 8-9% efter rengöring, men bara 3% av den ökade effekten kommer från rengöringen. Resten av skillnaden i effekt härleds till solcellernas temperatur och variation i solinstrålning.

Risker med att spola av solcellerna

Att spola kallt vatten på ett varmt glas är en risk. Det är många som spräckt bilrutor genom att spola kallt vatten på en varm vindruta. En svart solcellspanel kan bli upp mot 70 grader varm, att då spola 10-gradigt vatten på dem är en dålig idé.

Vatten från kranen kan även innehålla en del kalk som många varnar för, man kan alltså få kalkavlagringar på sina solceller. Hur mycket det skulle kunna påverka framtida produktion är dock inget vi har några mer vetenskapliga undersökningar på.

Att klättra på stege och tak med vattenslang är också en risk.

Slutsatsen är att du ska bara ska ta det lugnt och njuta av solen och den el dina solceller producerar. Solcellerna påverkas knappt av pollen och de kommer att bli rena vid nästa regnväder. 🙂

Liknande nyheter

Intresseanmälan solceller

Rulla till toppen