Solceller är inga ”åskmagneter” – men överspänningsskydd på huset är smart!

Vi får just nu många frågor om åska och solceller. Ska man göra någonting med solcellsanläggningen när åskan går?

Vår rekommendation är att inte göra någonting just när åskan går, men att installera överspänningsskydd på inkommande el till huset om man inte redan har det är en bra idé. Då skyddar du hela huset och alla dess elanslutna apparater från överspänningar via elnätet, som är det vanligaste problemet när skador sker på grund av åska.

Om man inte har överspänningsskydd och vill vara extra försiktig kan man slå av AC-brytaren som sitter mellan växelriktaren och elcentralen och sedan DC-brytaren (oftast ett vred under växelriktaren) när åskan går. Det är viktigt att du alltid slår av AC-brytaren före DC-brytaren.

Försäkringsbolagen ger ofta någon form av fördel till sina kunder som installerar överspänningsskydd, tex sänkt premie eller ett ”säkerhetsbidrag”. Dalarnas försäkringsbolag ger ett säkerhetsbidrag som täcker större delen av kostnaden (2200 kr) för installation av överspänningsskydd till sina kunder.

Våra växelriktare från Solplanet har inbyggda överspänningsskydd på både AC- (växelströmmen i huset) och DC-sidan (likströmmen från solpanelerna).

Vi kan hjälpa dig med att installera överspänningsskydd, skicka ett mail till oss på info@svesol.se och bifoga en bild på ditt mätarskåp så återkommer vi med ett förslag. Mätarskåpet är skåpet där elmätaren sitter. Fota mätarskåpet med öppen lucka. Skriv även dina kontaktuppgifter, namn, adress, och telefonnummer.

Glad sommar!

Liknande nyheter

Intresseanmälan solceller

Rulla till toppen