Förra veckan var Stefan och Lorenzo på besök hos taksäkerhetsföretaget CW Lundberg i Mora som är en av de stora leverantörerna av taksäkerhetsprodukter i Sverige. Vi har ett samarbete med CWL som sträcker sig långt tillbaka i tiden, närmare bestämt till 2005. På den tiden sökte vi en bättre lösning för montage av solpaneler på tak med pannor. Vi utvärderade och testade många olika system, men de flesta som fanns på marknaden kom från Tyskland och Europa där tak är uppbyggda på ett helt annat sätt än i Sverige. Tyvärr så hade vi då en del problem och reklamationer med de europeiska lösningar som fanns, det handlade framförallt om spruckna takpannor efter snörika vintrar. Och tyvärr ser vi att den typen av montagesystem som vi testade då fortfarande används på våra breddgrader.
Vi kontaktade då CWL och tog tillsammans med dem fram en lösning som är konstruerad för det sätt som tak med pannor är uppbyggda på här i Sverige. Och det blev lyckat, inte ett enda problem eller reklamation på det systemet sedan 2005! Vid det här besöket kunde vi ge feedback på flera små förbättringar och önskemål från våra montörer för att det ska bli ännu bättre och enklare att jobba med. Och förhoppningsvis kommer flera av förslagen i produktion inom kort.
Vi märker att montagesystem inte är det häftigaste att prata om med våra kunder, det varken syns eller märks. Men vi har erfarenheten av att ha monterat solpaneler på tak sedan väldigt lång tid tillbaka och vi fortsätter med en dåres envishet att säga att montaget och montagesystemet är en av de viktigaste delarna i din solcellsanläggning.
En solcellspanel är väldigt hållbar och problemfri, det finns inga rörliga delar och livslängden är väldigt lång. Det är väl beprövad teknik sedan 50-60-talet och det finns många system som är mellan 30 och 40 år gamla som fortfarande är i drift (dock med växelriktarbyte). Vi känner oss med andra ord trygga när vi pratar om att solcellerna kommer att fungera i 30 år+, men då gäller det att montaget och montagesystemet också pallar med 30 år av höststormar och snörika vintrar. Och 30 år är väldigt lång tid.
Slutsats för dig som ska investera i solceller
Det viktigaste när du installerar solceller är att du anlitar någon som har kunskapen att bygga din solcellsanläggning så att den blir säker och problemfri med avseende på mekanisk hållfasthet, fukt och elsäkerhet. En bra byggd solcellsanläggning kommer att vara problemfri och producera el i det tysta utan problem i många år, det ger dig bästa möjliga ekonomi i längden.
Vi har både bra och dåliga branschkollegor, men vi ser och hör tyvärr för mycket om dåliga installationer från kunder hos branschkollegor. Det har gått lite för snabbt i den här branschen de senaste åren och många nya har kommit in utan att de har hunnit lära sig vad som är viktigt för att en solcellsanläggning ska hålla och vara problemfri i längden (eller så har de inte samma långsiktiga inställning som vi tycker är det rätta?).
Vi har erfarenheten och kunskapen. Vi lägger mycket tid och energi på ett systematiskt kvalitetssäkringsarbete med bland annat vår egen högre ”Svesol installationsstandard”, utbildningar, kunskapsprov, samarbete med försäkringsbolag och kontrollbesiktningar av oberoende besiktningsman. Målet med allt detta är att vi ska bygga Sveriges bästa och mest problemfria solcellsanläggningar, för vi är övertygade om att det är det bästa i längden för dig som kund och för oss som företag och människor. En bra byggd solcellsanläggning är lika säker som ditt tak eller elen i ditt hus. Den är dessutom oerhört driftsäker och du behöver inte göra något underhåll mer än att damma av växelriktaren en gång om året.
Läs gärna fler artiklar om vårt långsiktiga kvalitetstänk här.