Många olika alternativ på batterier och styrning – vad är rätt i längden?

Batterier – ”alla” har pratat om batterier under ett par år nu, det har framförallt varit hype kring stödtjänster där priserna nu har kraschat. Men det är först nu som vi tycker det börjar bli riktigt intressant med batterier till solcellsanläggningar. Det beror framförallt på att nu kommer de första automatiska styrningarna med optimerad användning av batterier för lagring av egen solel. Och det ser vi som en långsiktig lösning, lönsamheten för ett batteri med smart styrning för lagring av egen solel kommer inte att krascha likt de som används till stödtjänster har gjort. Vi förklarar mer nedan.

Smarta styrningar på gång från våra leverantörer

Styrningarna för lagring av egen solel har tidigare varit manuella, det vill säga att man varit tvungen att ställa in tider för när och hur batteriet ska användas själv. Nördarna har fixat det, men för gemene man har det varit lite meckigt. Sen kom stödtjänsterna och löste styrningproblematiken och gav dessutom skyhöga ersättningar under en kort period, de priserna har nu kraschat. Det är en marknad, så att priserna stabiliseras är inte så konstigt, men det har gått väldigt fort från skyhögt till väldigt lågt. Det är inte omöjligt att de kommer tillbaka på en lite högre nivå, men en marknad balanseras alltid med tiden så de skyhöga priserna vi såg för 1-2 år sedan tror vi inte kommer tillbaka. Och priserna för stödtjänster kommer sannolikt att balanseras på en nivå där de stora batterilösningarna (inte hemmabatterier) tjänar pengar, vilket små hemmainstallationer inte kan konkurrera med.

Nu har det kommit lösningar där stödtjänster kombineras med lagring av egen solel i samma lösning, men ur ett tekniskt perspektiv ser vi egentligen inga stora uppsidor med att kombinera de två. Den delen av batteriet som används för stödtjänster måste stå standby för just det och den kan inte användas för lagring av egen solel samtidigt. Synergierna att kombinera stödtjänster med lagring av egen solel finns alltså inte ur ett grundläggande tekniskt perspektiv.

Långsiktig lösning med batteri för lagring av egen solel

Det som vi ser som mest intressant och långsiktigt är batteri för lagring av egen solel och att kunna utnyttja elprisets svängningar över dygnet till sin fördel (och till elnätets fördel). Här är den långa trenden att elpriser svänger kraftigare, det har ett samband med bland annat mer väderberoende elproduktion och fler överföringskablar ner till Europa som också vill använda reglerbar vattenkraft som finns i Norden för att balansera utbud/efterfrågan på el. Trenden är också att man (EU, länder och elbolag) vill att vi konsumenter ska optimera användningen av el, det blir på systemnivå en billigare lösning än att bygga väldigt mycket elproduktion som ska klara topparna under väldigt korta tidsperioder och sedan stå oanvända 99% av tiden.

Anledningen till att vi tror på lagring av egen solel som det mest långsiktiga alternativet är att oavsett om elpriser kommer att vara höga eller låga eller om de kommer att svänga mycket eller lite så sparar man alltid in energiskatten, överföringsavgifter och moms på det. Och de priserna har gått upp ganska rejält på sistone. Även om elpriset är noll öre/kWh så betalar de flesta av oss 80-100 öre per kWh  i olika rörliga avgifter (överföringsavgifter varierar lite beroende på elnätbolag).

Sen tror vi inte att elpriser kommer att vara stabilare i framtiden, de flesta elmarknadsanalytiker har under flera år pekat på att elpriser kommer att svänga mer beroende på att det finns mer väderberoende produktion och att vi är mer kopplade ner i Europa. Just nu har elpriset varit lågt och ganska stabilt några veckor, men vi vet att det kommer billiga perioder, dyra perioder och perioder där elpriset svänger som sjutton. Och med ett batteri med smart styrning är du förbered för alla dessa scenarion.

Hör av er så berättar vi mer och hjälper er till en långsiktig lösning! Gör en intresseanmälan här så ringer vi upp eller ring oss på 0241 101 11.

Läs mer:

Liknande nyheter

Intresseanmälan solceller

Rulla till toppen